1. Τι είναι ο Ιχνηλάτης (COVTRACER);
 2. Ποιος ανέπτυξε τον Ιχνηλάτη; 
 3. Γιατί να χρησιμοποιήσω την εφαρμογή; 
 4. Πώς προστατεύονται τα δεδομένα μου;
 5. Τι είδους δεδομένα συλλέγονται στο τηλέφωνό μου;
 6. Θα κερδίσει κάποιος χρήματα από τη χρήση της εφαρμογής; 
 7. Τι είδους άδειες πρόσβασης απαιτεί η εφαρμογή; 
 8. Εάν μολυνθώ από το COVID19, πρέπει να κοινοποιήσω τα δεδομένα μου;  
 9. Πώς μπορώ να δω στις πληροφορίες της τοποθεσίας μου; Πώς μπορώ να εξάγω τα δεδομένα μου;
  • Σε ποια μορφή θα σταλούν τα δεδομένα μου; 
  • Τι είναι ένα αρχείο json και πώς μπορώ να το ανοίξω; 
 10. Δεν μπορώ να εγκαταστήσω την εφαρμογή. 
 1. Τι είναι ο Ιχνηλάτης (COVTRACER); 

Ο Ιχνηλάτης είναι μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα η οποία καταγράφει την τοποθεσία της συσκευής. Στόχος της εφαρμογής είναι να συμβάλει στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού (COVID-19) στη χώρα μας. Η εφαρμογή δημιουργεί ένα αρχείο καταγραφής της τοποθεσίας του χρήστη και των μετακινήσεών του. Αν ο χρήστης μολυνθεί μπορεί να επιλέξει να κοινοποιήσει το αρχείο στους αρμόδιους επιδημιολόγους του Υπουργείου Υγείας, οι οποίοι στη συνέχεια θα μπορέσουν έγκαιρα να προσδιορίσουν τις τοποθεσίες που έχει επισκεφτεί ο χρήστης και να εντοπίσουν άλλους πολίτες που βρέθηκαν σε κοντινή απόσταση με τον φορέα του ιού, συμβάλλοντας έτσι στον περιορισμό της εξάπλωσής του. 

 1. Ποιος ανέπτυξε τον Ιχνηλάτη; 

Ο Ιχνηλάτης αναπτύχθηκε από μια ομάδα ερευνητών και εμπειρογνωμόνων στο RISE.  

Το RISE (Research Centre on Interactive Media, Smart Systems and Emerging Technologies) αποτελεί ένα Κέντρο Αριστείας που επικεντρώνεται στα διαδραστικά μέσα, τα ευφυή συστήματα και τις αναδυόμενες τεχνολογίες. Το RISE είναι μια σύμπραξη των τριών κρατικών πανεπιστημίων της Κύπρου (Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου), του Δήμου Λευκωσίας και δύο καταξιωμένων διεθνών εταίρων, του Max Planck Institute for Informatics και του University College London. 

Το λογισμικό της εφαρμογής βασίζεται στην εφαρμογή  Safepaths του MIT - Massachusetts Institute of TechnologyTechnology.

Περισσότερες πληροφορίες για την ομάδα που ανέπτυξε τον Ιχνηλάτη μπορείτε να βρείτε εδώ

Περισσότερες πληροφορίες για το Κέντρο Αριστείας RISE μπορείτε να βρείτε εδώ

 1. Γιατί να χρησιμοποιήσω την εφαρμογή;  

Η εφαρμογή Ιχνηλάτης σας επιτρέπει να αποθηκεύετε ιδιωτικά στη συσκευή σας τα δεδομένα της τοποθεσίας σας. Εάν μολυνθείτε μπορείτε να επιλέξετε να μοιραστείτε τις πληροφορίες της τοποθεσίας σας με τους επιδημιολόγους για προστατέψετε την κοινότητά μας και για να επιτρέψετε στους αρμόδιους της δημόσιας υγείας να λάβουν τις σωστές αποφάσεις. Επίσης, κατά τη διαδικασία της ιχνηλάτησης παρέχετε ακριβέστερες πληροφορίες για την τοποθεσία σας από όσες θα μπορούσατε να θυμηθείτε για τις πρόσφατες μετακινήσεις σας. 

 1. Πώς προστατεύονται τα δεδομένα μου; 

Η εφαρμογή έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι δυνατή η πρόσβαση στα δεδομένα της συσκευής σας. Μονό ο χρήστης της συσκευής μπορεί να επιλέξει να εξάγει δεδομένα από την εφαρμογή και να επιλέξει σε ποιον να τα κοινοποιήσει. Ως εκ τούτου, τα δεδομένα δεν εξάγονται από τη συσκευή σας χωρίς τη συγκατάθεσή και τις ενέργειές σας. 

Όλα τα δεδομένα αποθηκεύονται αποκλειστικά στη συσκευή του χρήστη και δεν μεταδίδονται σε καμία άλλη συσκευή ή πλατφόρμα και κανένα τρίτο μέρος δεν μπορεί να έχει πρόσβαση ή/και να επεξεργαστεί τα προσωπικά δεδομένα του χρήστη. Μόνο ο χρήστης της συσκευής μπορεί να αποφασίσει για την εξαγωγή και την κοινοποίηση των δεδομένων. 

Μπορείτε να βρείτε την Πολιτική Απορρήτου εδώ

 1. Τι είδους δεδομένα συλλέγονται στο τηλέφωνό μου; 

Η εφαρμογή δημιουργεί ένα αρχείο καταγραφής των τοποθεσιών του χρήστη με χρονική σήμανση. Κάθε 5 λεπτά παράγεται μια καταγραφή και ενημερώνεται το αρχείο που αποθηκεύεται στη συσκευή σας. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε και να απενεργοποιήσετε την καταγραφή της τοποθεσίας σας επιλέγοντας Εκκίνηση / Τέλος καταγραφής στην κύρια σελίδα της εφαρμογής. Η τοποθεσία καθορίζεται (με μια μικρή απόκλιση) από το σήμα GPS.  

 1. Θα κερδίσει κάποιος χρήματα από τη χρήση της εφαρμογής; 

Όχι. Πρόκειται για μια μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία. 

 1. Τι είδους άδειες πρόσβασης απαιτεί η εφαρμογή; 

Μετά την εγκατάσταση, η εφαρμογή θα ζητήσει άδεια πρόσβασης στην τοποθεσία και τη μνήμη του τηλεφώνου σας.  

Μπορείτε να βρείτε ποιες εφαρμογές χρησιμοποιούν την τοποθεσία του τηλεφώνου σας: 

 • Ανοίξτε την εφαρμογή Ρυθμίσεις του τηλεφώνου σας. 
  • Πατήστε Τοποθεσία και μετά Άδεια εφαρμογής. Εάν δεν εμφανίζεται η Τοποθεσία, πατήστε Ασφάλεια και τοποθεσία και μετά Τοποθεσία. 
  • Αν έχετε προφίλ εργασίας, πατήστε Σύνθετες και μετά Τοποθεσία. 
 • Στις ενότητες "Επιτρέπεται πάντα" και "Επιτρέπεται μόνο κατά τη χρήση", δείτε τις εφαρμογές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τοποθεσία του τηλεφώνου σας. 
 • Για να αλλάξετε τις άδειες της εφαρμογής, πατήστε την εφαρμογή και έπειτα επιλέξτε την πρόσβαση τοποθεσίας για την εφαρμογή. 
 1. Εάν μολυνθώ από το COVID19, πρέπει να κοινοποιήσω τα δεδομένα μου;  

Όχι. Η κοινοποίηση των δεδομένων τοποθεσίας του τηλεφώνου σας είναι ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ και εξαρτάται πλήρως από εσάς. Tα δεδομένα τοποθεσίας μπορούν να σας βοηθήσουν να θυμηθείτε τις μετακινήσεις σας κατά τις τελευταίες 2 εβδομάδες. Η κοινοποίηση των πληροφοριών τοποθεσίας με τους επιδημιολόγους θα τους βοηθήσει να εντοπίσουν τις τοποθεσίες που έχετε επισκεφθεί καθώς και τοποθεσίες όπου μπορεί να χρειαστεί κάποια παρέμβαση (όπως απολύμανση). Βοηθά επίσης τους επιδημιολόγους να εντοπίσουν άτομα που μπορεί να έχουν μολυνθεί. Εάν θέλετε, οι γεωγραφικές τοποθεσίες των κινήσεών σας θα μπορούσαν να γίνουν ανώνυμες και δημόσιες στη βάση δεδομένων του Ιχνηλάτη. Οι πληροφορίες σχετικά με το σπίτι του ασθενούς και τυχόν ίχνη ταυτοποίησης αφαιρούνται. 

 1. Πώς μπορώ να δω στις πληροφορίες της τοποθεσίας μου; Πώς μπορώ να εξάγω τα δεδομένα μου; 
 • Σε ποια μορφή θα σταλούν τα δεδομένα μου; 
 • Τι είναι ένα αρχείο json και πώς μπορώ να το ανοίξω; 

Μπορείτε εύκολα να εξάγετε τα δεδομένα τοποθεσίας σας από την κύρια σελίδα της εφαρμογής, επιλέγοντας «εξαγωγή» και, στη συνέχεια «Κοινοποίηση». Πατώντας το κουμπί «Κοινοποίηση», θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε από τις διαθέσιμες εφαρμογές επικοινωνίας στο τηλέφωνό σας (όπως email, SMS κλπ.).  

Το αρχείο κοινοποιείται ως απλή λίστα της χρονικής σήμανσης και των συντεταγμένων της τοποθεσίας, χωρίς άλλες πληροφορίες αναγνώρισης. Ένα αρχείο JSON θα σταλεί στο άτομο με το οποίο θέλετε να μοιραστείτε τα δεδομένα σας. Το JSON είναι κείμενο, γραμμένο σε JavaScript. Μπορεί να ανοίξει με οποιονδήποτε επεξεργαστή κειμένου (όπως το Σημειωματάριο/TextPad των Windows).  

 1. Δεν μπορώ να εγκαταστήσω την εφαρμογή. 

Μπορείτε εύκολα να κατεβάσετε την εφαρμογή μέσω του Google Play εδώ ή του Apple App Store εδώ.

Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με την εγκατάσταση της εφαρμογής ή άλλο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.  

Ελληνικά
English Türkçe Ελληνικά